12.1.2017

Vaatteiden käyttöiän pidentäminen : urheiluvaatteet


Vaatteiden käyttöikä pitenee oikealla pesulla ja säilytyksellä, sekä korjaamalla. Toki huonoksi menneet vaatteet saa heittää menemään, mutta ne kannattaa viedä lumppujenkeräykseen, jota järjestää esimerkiksi H&M, Lindex ja KappAhl, sekä pk-seudulla kirpputori Recci. Kun kirppikset ja kierrätyskeskukset ovat hukkua vaatteiden alle, on mielestäni tärkeää vastustaa kertakäyttökulttuuria huolehtimalla vaatteistaan. Marttojen sivuilta löytyy hyvät ohjeet tekstiilien oikeaan huoltoon, joka tiivistetysti kuuluu: vältä turhaa pesua, sen sijaan tuuleta, säilytä väljästi ja pese tahrat pois. Lisäksi pese oikeassa lämpötilassa. 

Riippuu vaatteesta, miten sen käyttöikää saa parhaiten pidennettyä ja ensimmäiseksi annan neuvoja urheiluvaatteiden huoltoon. Omalla kohdallani urheiluvaatteet eivät yleensä niinkään hajoa, vaan tietyn ajan kuluttua tuntuu kuin itse kalma olisi tarttunut niihin. Toisin sanoen tekniset vaatteet alkavat haista, vaikka niitä kuinka huuhtelisi ja pesisi. Kyseinen ongelma aiheuttaa dilemman: vaatteet ovat ihan hyviä, mutta ne päällä olen lemunainen salilla, mitä en halua. Tutkin asiaa ja netistä tietenkin löytyi varsin yksinkertainen ratkaisu eli etikka! 

Kalman hajun poistaminen teknisistä vaatteista:
Tarvitset 10l ämpärin tai muun saavin
Etikkaa

Laita vaatteet ämpäriin, täytä kylmällä vedellä ja lisää joukkoon etikkaa. Laitoin noin 1 dl tuohon 10 litran ämpäriin.

Sekoita ja anna vaatteiden lillua vedessä vähintään muutaman tunnin ajan. Pese vaatteet pesuohjeen mukaisella ohjelmalla. 

Ihastele hajuttomia urheilutrikoitasi! Etikasta tosin saattaa jäädä mieto haju, joka onneksi haihtuu pois. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti