21.12.2016

Tee-se-itse puhdistusaine etikasta!Kuten blogin nimestä voi päätellä, pidän asioiden itse tekemisestä. Viimeisimpänä päätin kokeilla appelsiinilta tuoksuvan etikkapesuaineen tekemistä! 

Kiinnostus pesuaineen tekemiseen syntyi luettuani useasta lähteestä pesuaineiden ympäristöhaitoista ja terveysvaikutuksista. Puhdistusaineet valmistetaan usein öljystä ja niiden käyttö aiheuttaa päästöjä ympäristöön (1.). Terveyteen puhdistusaineet vaikuttavat suun ja ihon kautta sekä hengitysteitse. Lisäksi puhdistusaineet sisältävät likaa irrottavia tensidejä, joista kaikkien vaikutuksista ei ole varmuutta ja joiden on sanottu jopa heikentävän lisääntymiskykyä (2.). Normaaleissa kotioloissa harvoin tarvitaan kovia pesuaineita, vaan mieto pesuaine on aivan tarpeeksi hyvä vaihtoehto. Ja varsinkin mökkiolosuhteissa tai vesillä pesuaineiden päätyessä suoraan vesistöön on ympäristöystävälliset pesuaineet paras vaihtoehto, sillä pesuaineiden kemikaalit aiheuttavat rehevöitymistä ja saattavat lopulta päätyä ruokalautaselle. 

Alkuperäisen ohjeen tähän puhdistuaineeseen löysin Luomulaakson sivuilta ja mielenkiinnolla laitoin appelsiininkuoret etikkaan tekeytymään. Olin melko skeptinen siitä, pystyisivätkö appelsiinit peittämään etikan hajun ja valmiin seoksen näyttäessä enemmän virtsanäytteeltä kuin pesuaineelta olin edelleen epäilevä. Mutta ilokseni sain huomata tuon toimivan! Tuoksu on appelsiininen ja pesuteho erinomainen. 

Etikkaa käyttäessä on hyvä huomata, ettei se sovi alumiinin, emalin, marmorin tai kivipintojen puhdistukseen. Sitä ei myöskään kannata laimentaa kuumaan veteen, sillä haihtuessaan se ärsyttää hengitysteitä. 


Appelsiinintuoksuinen etikkapesuaine

Tarvitset lasipurkin, appelsiininkuoria, etikkaa ja suihkupullon.

Laita appelsiininkuoret lasipurkkiin ja täytä etikalla. Laita tekeytymään väh. 10 päiväksi. Itse pidin purkkia tiskikaapissa lähemmäs kolme viikkoa, jolloin appelsiinien väri oli muuttunut melko tummaksi. 

Siivilöi neste sellaisenaan tai laimennettuna suihkupulloon. Itse laitoin pulloon puolet etikkaa ja puolet vettä. Laimennussuhdetta kannattaa testata ja käytössä huomata mikä sopii omaan käyttöön parhaiten. Suihkupulloksi käytin uudelleen tyhjentyneen etikkapullon ja suihkutinosa on kasvien sumupullosta.

Appelsiinintuoksuista joulunaikaa! 


Lähteet:
  1. Siivousaineiden ympäristöhaitat http://www.ymparistoosaava.fi/puhdistuspalveluala/index.php?k=22509

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti