2.12.2016

Hei joulukuu!


Marraskuu tuli ja meni ja elämänmuutokseni nytkähti eteenpäin; ei nyt aivan luotijunan nopeudella vaan enemmänkin tasaista tahtia puksuttavan höyryjunan tahdilla. Kuukauden suurin saavutus oli muoviroskien kierrättämisen aloittaminen ja sen huomaaminen, että sekajätettä ei kuukauden aikana muodostunut juuri ollenkaan. Kaikki sekaroskat mahtuivat pieneen purkkiin, kunnes tajusimme ettei sipsipussi menekään muovinkeräykseen, o ou. 

Kerroin jo aiemmin leipäjuuresta ja lopulta koitti päivä, jolloin pääsin (ja ehdin) testata sitä! Ymmärrän kyllä, kuinka paljon helpompaa on kävellä lähikauppaan ja napata mukaan leipäpaketti kuin käyttää melkein vuorokausi kahden leivän leipomiseen. Operaatio kun alkoi jo edellisenä iltana taikinan kohottamisella ja jatkui seuraavana päivänä lisäkohottamisella, leipomisella ja kohottamisella ja paistamisella. Jännityksellä odotin mitä uunista paljastuisi, sillä ilmeisesti ruisleipä voi yhtä suurella todennäköisyydellä onnistua tai epäonnistua. Aloittelijan tuuri taisi olla mukana, sillä leivät onnistuivat täydellisesti! Niin hyvää ja ilman turhia pakkausmateriaaleja!

Olen pohtinut kestävän kuluttamisen hintaa ja alla olevassa tanskalaisen zero waste-elämää elävän Gittermaryn videossa oli ajatuksia herättävä pointti siitä, kuinka hänellä ei kulu enempää rahaa elämänmuutoksen myötä. Aiempaan verrattuna hänen rahansa kun jakautuvat eri tavalla. Jos aiemmin suurin osa rahoista meni hyödykkeiden ja vaatteiden kuluttamiseen, niin nyt hänen rahansa kuluvat suurimmaksi osaksi ruokaan. Kestävä elämäntapa onkin siis kuluttamisen miettimistä kaikilla elämänalueilla ja rahan käyttämistä uudella tavalla. 


Törmäsin myös mielenkiintoiseen blogipostaukseen (1.) ekologisuuteen liittyvistä uskomuksista, kuten siitä kumpi on kestävämpää: kapselikahvi vai tavallinen kahvi. Kirjoittaja väittää, että kapselikahvi olisi ekologisempaa energiankulutuksen ja käytetyn kahvin määrän takia, mutta minun on vaikea uskoa, että prosessoidumpi tuote olisi parempi valinta. Kirjoitus on hyvä muistutus siitä, kuinka monimutkaisia asiat ovat ja kuinka jokin ei välttämättä olekaan kestävin vaihtoehto vaikka se siltä vaikuttaisi.

Kaiken kaikkiaan marraskuun haaste oli itselleni hyvä herätys ja tästä on kätevää siirtyä joulun odotukseen kestävät valinnat mielessä. Tulossa on paketointia kierrätysmateriaaleja hyödyntäen sekä vinkkejä joululahjaostoksiin.

Glögintuoksuiset viikonloput!

Lähde:
Karmeat kahvikapselit ja muita ilmastomyyttejä http://www.skolar.fi/karmeat-kahvikapselit-ja-muita-ilmastomyytteja/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti