1.11.2016

No waste November

Kaverini idean innostama päätin laittaa pystyyn haasteen marraskuulle eli tässä tulee No waste November! 

Haluan kuukauden aikana haastaa itseni ja teidät lukijat miettimään kulutustottumuksia ja keinoja vähentää roskan määrää. Tavoite pitää olla itselle sopiva, olkoon se sitten lajittelun aloittaminen tai täysin muoviton elämä. Oma tavoitteeni on alkaa lajittelemaan muoviroskat, koska olen vihdoin löytänyt minne muovit voi meillä viedä keräykseen ja edetä kohti pistettä, jossa muoviroskaa ja sekajätettä syntyy mahdollisimman vähän.

Juttelu kaverieni kanssa on osoittanut, että kierrätys ei aina onnistu, vaikka niin haluaisi. Syitä on mm. roskien keräämiseen varatun tilan ahtaus kotona, kiire ja tietämättömyys. Tämän kuun aikana aionkin jakaa neuvoja ja ratkaisuja kierrättämisen helpottamiseen. Ja tietenkin kartoittaa kuinka paljon roskaa kahden ihmisen talous tuottaa. 

Kaiken tämän taustalla on suuri kiinnostukseni zero waste-elämään, jossa pyritään olemaan tuottamatta kierrätykseen kelpaamatonta roskaa ja kaiken kaikkiaan elää kestävästi. Ajatuksen taustalla on Bea Johnson, joka on elänyt perheensä kanssa roskatonta elämää vuodesta 2008 lähtien. Hänen ohjenuoransa koostuu viidestä kohdasta: 
  1. Refuse / Mieti mitä oikeasti tarvitset ja kieltäydy turhasta
  2. Reduce / Vähennä tarvitsemiesi asioiden määrää
  3. Reuse / Käytä kerran käytetyt asiat uudelleen
  4. Recycle / Kierrätä  asiat joita et voi välttää, vähentää tai käyttää uudelleen
  5. Rot / Kompostoi
Pyrkimällä noudattamaan näitä viittä R:ää pääsee jo hyvin pitkälle! 

Toinen zero waste suunnannäyttäjä on Lauren Singer, johon törmäsin kaikista ensimmäisenä. Alla on hänen puheensa TED talkissa, jossa hän kiteyttää hyvin, mistä zero waste elämässä on kyse. Aivan aluksi kannattaakin pysähtyä miettimään mitä tarvitsee ja millä mallilla roskien lajittelu on. Huomenna kirjoitan kierrättämisestä ja kuinka tehdä siitä helppoa. 

Otatteko haasteen vastaan ja millaisilla tavoitteilla?


To cheer up the darkness of November and thanks to my friend's idea,  I here launch the No waste November - challenge! The goal is rather simple; think what you need and how could you try to reduce the amount of waste you're generating. To make the process easier, I'll post tips and solutions during the month. And of course there'll be the famous maison jar filled (or hopefully not!) with waste that couldn't be recycled or composted. Here we go!

Lue lisää / Read more about zero waste:
Bea Johnsonin blogi: http://www.zerowastehome.com/
Lauren Singerin blogi: http://www.trashisfortossers.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti