8.11.2016

No waste November - ajatuksia ensimmäisestä viikosta

Lähdin No waste November - haasteeseen uteliaisuudella ja kuten osasin odottaa, ei ensimmäinen viikko aivan no waste ollut. 


Tässä listaa tekemistäni havainnosta:
 • Ruokakaupat ovat täynnä muoviinpakattuja tuotteita! Ystävääni lainatakseni "Maitohyllyjen kohdalla teki mieli käpertyä potemaan maailmantuskaa". Pahinta on leipäosastolla, sillä joko kaikki leivät on pakattu muoviin tai yksittäin ostettavat leivät ovat vaaleaa leipää, 3e/kpl tai sisältävät kauheasti suolaa. Joten loppujen lopuksi päädyin ostamaan Reissumiestä. Myöskään mausteita ja maitotuotteita ei tunnu löytyvän muovittomina; pulmallista juustokuminan suurkäyttäjälle. 
 • Muovi aiheutti hankaluuksia myös eväiden kanssa. Olen aika usein menossa ja haluan syödä välipalana muutakin kuin banskua, jolloin useimmiten nappaan kaupasta rahkaa tai raejuustoa. Ja nekin on muovikääreeseen pakattuja. Huoh.
 • Osallistuin viikon aikana yhteen seminaariin ja hackhatoniin, joissa tarjoilut olivat kertakäyttöastioissa. Heikko minä ei pystynyt vastustamaan omppumehua ja Fazerin sinistä.
 • Muovin ajatteleminen johti miettimään, kuinka paha asia muovi sitten on, jos se on mahdollista viedä kierrätykseen? Ajatukseni laukkasivat niin pitkälle, että aion kirjoittaa tästä ihan oman jutun tulevaisuudessa. 
 • Mitä tulee roskan määrään, niin viikon aikana jouduimme tyhjentämään ainoastaan bioastiaa. Muovia kertyi puoli kassillista, mutta siihen kuuluu myös tuotteet, jotka oli ostettu ennen tätä muovittomuuteen panostamista. Tulevan viikon aikana pitääkin sitten etsiä muovinkeräyspaikka, sillä omassa taloyhtiössämme sitä ei vielä ole. 

Kuvissa viikon ruokaostoksia. Kuten kuvista näkee, muovia on kaikkialla. Huomasin myös, että helpoiten normikaupasta saatava bulkkituote on karkit! Muiden tuotteiden kohdalla tarvii suunnata erikoisliikkeisiin kuten Punnitse&Säästä:än ja Ruohonjuureen, mikä ei ainakaan omalla kohdallani ole rahallisesti mahdollista. Tosin toisen kuvan tuotteet ovat Ruohonjuuresta, sillä kävin nappaamassa ne Selloon avatun liikkeen avajaistarjouksista. Pakko myös huomauttaa, että syömme kyllä muutakin kuin banaaneja ja persimoneja.

Mitä tästä viikosta siis opin?
 • Ruokavaliosta karsiutuu moni asia jos välttelee muovia. Leipäpulmaan ratkaisuna on leipoa itse leipä ja pian olenkin saamassa oman ruisjuuren. Jännittävää!
 • Ennakointi on kaiken a ja o! Kodin ulkopuolella liikkumista helpottaa huomattavasti jos muistaa ottaa mukaan kauppakassin, hedelmäpussit, vesipullon ja lusikan. Viime viikolla Prisman kassalla hedelmäpusseja kehuttiin kahteen otteeseen, joten nyt tekemään omia pusseja!
 • Paikoissa, joissa tajoilut on kertakäyttöastioissa, pitää miettiä kuinka pahasti tarvitsee karkkipaperiin käärittyä namia ja voisiko mehun laittaa mukana kulkevaan kestotermokseen?
 • Muovia tulee paljon, mutta sen määrää voi vähentää. Toisella viikolla koitan panostaa entistä paremmin muovittomuuteen. 
Week one of the challenge is behind and week to is about to begin! First week thought me that plastic is everywhere and being prepared with reusable bags and waterbottle is the key to success. 

1 kommentti:

 1. Muovin määrää ja sen välttämistä pohdimme mekin. Ruisjuuri kuulostaa loistavalta! Toivottavasti onnistuu! Onhan sinulle suotu jauhopeukalo. Kannusterveisin tuikku

  VastaaPoista