28.10.2016

Confessions of a fidaholic / Opas kätevään kirppistelyyn osa 1.

Kun mietin kirpputoreja mieleeni nousee tunne mahdollisuudesta löytää mitä vain ja mikä parhainta; edullisesti. Kirppikset ovat siis täydellisiä paikkoja minunlaisille nuukaileville löytöretkeilijöille.

Kun kauan sitten aloin käydä kirppiksillä oli ostofilosofiani hieman erilainen kuin nykyään. Silloin parasta oli löytää mitä erikoisempia vaatteita ja tavaroita, joten kaapistani löytyi niin neonpunaista pipoa kuin ylisuurta moniväristä collegepaitaa sekä kaikenmaailman kippoa ja kupposta. Jossain kohtaa tapahtui kuitenkin muutos ja aloin ymmärtää etten tarvinnut kaikkia kymmeniä emalikulhoja enkä loppujen lopuksi tuntenut oloani kauhean kotoisaksi kirkuvan punaisessa pipossa. Niinpä myin turhat tavarat pois ja mietin mistä pidän.

Nykyään mennessäni ostoksille tunnen makuni ja mikä tärkeintä, tiedän mitä tarvitsen, siis yleensä. Sillä kirppisten suurimpana heikkoutena voi pitää alhaisia hintoja, joten vaikka paita olisi 2e jätän sen ostamatta jos en osaa perustella sille tarvetta. Tietenkin tuon tarpeen voi selittää itselleen mitä erikoisemmin tavoin; pinkin peplumtopin ostin sillä perusteella, että käyttäisin sitä aina juhlissa - todellisuudessa pinkki yhdistettynä kalpeuteeni näytti kaukaa siltä kuin aave olisi pukeutunut vaatteeseen. Muuttaessani lähelle Fidaa ja sen hyvää valikoimaa sekä -15% opiskelija-alennusta saatoin tosin hieman addiktoitua. Onneksi voin todeta, että hankkimistani vaatteista moni on saanut lempparivaatteen tittelin. Ja koska hutiostokset on ostettu käytettyinä, en kuitenkaan koe kalvavaa omantunnontuskaa jos annan tai myyn vaatteen pois. Ainakaan vaate ei ole ollut vain minun käytössäni.

Viimeisen parin vuoden aikana vaatekaappini on muodostunut parhaista kirppislöydöistä. Kun tietää, että priimakuntoisen tavaran voi löytää edullisesti käytettynä ei enää tee mieli ostaa tavallisista kaupoista. Lisäksi kierrättäminen on ekologista ja uskon, että halutessaan olisi mahdollista elää kierrätetyillä asioilla. Osa kirppiksistä myös ajaa hyvää asiaa kohdentamalla tulonsa kehitysapuun ja nuorten työllistämiseen.

Jos nyt alkoi kiinnostamaan kirppistely, mutta tuntuu ettei tiedä mistä aloittaisi niin ei hätää! Apu on tulossa! Sillä olen luonut Oppaan kätevään kirppistelyyn! Ensimmäiseksi mietitään millainen kirppistelijä tuntee itsensä olevan ja seuraavaksi voidaankin tehdä itse löytöjä.

Millainen kirppiskävijä olet? Mistä löytää hyvät kirpputorit?

 • Mieti millainen kirppistelijäluonne olet: Haluatko tehdä ostokset netissä vai kasvotusten? Pidätkö perinteisistä vai itsepalvelukirppiksistä? Haluatko mahdollisesti tinkiä? Voisitko maksaa kirppistapahtumaan osallistumisesta? Kun olet selvittänyt edellä mainitut seikat, on aika suunnata itselle luontevimpaan kirppispaikkaan.
 • Jos shoppailun haluaa tehdä omalla kotisohvallaan ovat nettikirppikset oikea osoite:
  • Facebookista löytää useita erilaisia kirppisryhmiä, kuten vaate- ja huonekaluryhmiä. Ryhmistä voi tehdä upeita löytöjä, mutta kirppistely vaatii aikaa päivittää sivustoa ja nopeutta varata tuote. Lisäksi kannattaa perehtyä kirppis-ryhmien erilaisiin sääntöihin mukavan kaupankäynnin varmistamiseksi. Facebookkia suosittelenkin kärsivällisille mutta nopeille yv:n kirjoittajille.
  • Huuto.net toimii huutokaupan tavoin, joskin ostaminen heti on myös mahdollista jos hyväksyy myyjän asettaman korkeimman hinnan. 
  • Tori.fi on myyntipaikka niin koiranpennuille kuin perävaunuille. Asioilla on usein asetettu hinta ja ostaminen tapahtuu ottamalla yhteyttä myyjään. Plussaa kätevästä puhelinapista. 
 • Kodin ulkopuolella kirpputoreilla voi suunnata perinteisille- ja itsepalvelu-kirppiksille.
  • Perinteisillä kirppiksillä ihmiset tulevat tiettyyn paikkaan myymään tavaroitaan. Helsingin seudulla tälläisiä paikkoja ovat mm. Kattilahallin kirppis ja Jäähallin kirppis. Jossain paikoissa on varauduttava maksamaan sisäänpääsymaksu. Perinteisten kirppisten etuna on parhaimmat mahdollisuudet neuvotella hinnoista. 
  • Itsepalvelu-kirppiksillä myyjät tuovat tavaransa myyntiin myyntipisteille ja hinnoittelevat tuotteensa etukäteen. Hyvänä puolena on mahdollisuus miettiä rauhassa ostopäätöksen tekemistä, mutta hinnasta neuvottelu ei ole mahdollista.
  • Itsepalvelun tapaan toimivat kierrätyskeskukset, Fidat, Uffit ja SPR:n Kontti myyvät ihmisten kierrätykseen jättämiä tavaroita. Koska näiden paikkojen työntekijöiden tarvitsee lajitella kierrätyspisteeseen jätetyt asiat, ovat hinnat yleensä korkeammat kuin muilla kirppiksillä.
 • Useimmat kirpputorit löytää netistä googlettamalla, mutta on myös olemassa käteviä sivustoja joista hakea. 
  • Kirpputorit.info näyttää kirppikset kunnittain sekä listana että karttana. 
  • Kirpputorihaku toimii samoin kuin edellinen, mutta se lisäksi näyttää onko kyseessä perinteinen vai itsepalvelukirppis.
Mainitsen tässä listassa monta kertaa hinnan ja tinkaamisen, mutta koen hinnasta neuvottelun olennaiseksi osaksi käytettyjen tavaroiden myymistä ja ostamista. Lisäksi asuessani Perussa jopa kaupankassalla tingattiin maitopurkin hinnasta, joten sekin on vaikuttanut rahankäyttötapaani hehe. 

Nyt kun on tiedossa millaisissa paikoissa löytöjä voi tehdä, kerron seuraavassa kirppis-postauksessa kuinka tehdä löytöjä ja miten tunnistaa laadun.

Löytyykö sieltä kirppishaukkoja? Onko teillä lisättävää tähän listaukseen? 

2 kommenttia:

 1. Yksi lisäys vinkkeihin tuli mieleen ja se on sellainen, jota en itse osaa noudattaa. :D Eli älä odota siihen hetkeen asti, että kaikki farkut ovat kertakaikkisen ratkenneet (ja ei siis sillä tavalla trendikkäästi...) tai että yhtäkään ehjää juomalasia ei enää ole kaapissa, vaan ennakoi tarpeitasi. Koska silloin ei ehdi ja jaksa etsiä kirppiksiltä ja tulee suunnattua suoraan H&M:ään tai muuhun vastaavaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on hyvä huomio! Siinä kohtaa kun on pakko löytää esim. farkut niin tuskanhikitasot saa aika korkealle jos ei ole mahdollisuutta etsiä rauhassa. Ja ennakoimalla säästää rahaakin, kun ei ole pakko mennä tavalliseen kauppaan. Tosin kuinka paljon on fiksua ennakoida on sitten toinen asia, ettei ala ostamaan 20 paria housuja ihan vain varautuakseen housujen ratkeamiseen. Aiheeseen liittyen, aion jossain kohtaa postata ohjeen housujen korjaamiseen jottei heti tarvitse ostaa uusia!

   Poista